Lyssna på Torgebys & Nordströms premiärföreläsning 21 september

Fakta

Datum Fredag 21 september
Tid 19:30
Föreläsare Anders Nordström & Markus Torgeby
Tema Skillnaden mellan normalt och naturligt
Tid ca 1-1,5h
Kostnad 300 kr/person
Antal platser 120
Anmälan Swisha 300 kr, märkt med namn och Trailfest till 123 575 28 52 alternativt betala med kort här.

Skillnaden mellan normalt och naturligt

Löpning, helhet och att ”stubba”. När Markus Torgeby och fotexperten Anders Nordström slår sig samman och ger sig ut på föreläsningsturné blir det tankar kring kroppen och naturens kraft. Den första officiella föreläsningen blir i Vålådalen den 21 september.

Markus Torgeby blev känd i början av 2000-talet genom filmen Löparen, som speglade hans tid då han ensam flyttade ut och levde i skogen i Jämtland under fyra års tid. Han har även gett ut boken Löparens hjärta och för läsaren går det snabbt att förstå att Markus är personlighetstypen som funderar mycket, lyssnar på sitt inre och går sin egen väg.
– Anders hade hantverket som jag i många år gått och grubblat på. Vi har haft många långa diskussioner de senaste åren. Våra olika bakgrunder och kompetenser har lockat fram en kombination som vi själva tycker är väldigt spännande. Nu vill vi förmedla vårt gemensamma synsätt för hur en hel atlet byggs, en som inte blir skadad eller går av för en tackling. Att lyssna till sitt hjärta och vart det leder, har alltid fascinerat mig, säger Markus.

Anders Nordström arbetar sedan många år som föreläsare och utbildare inom fötter och löpteknik Som utbildare tycker han sig se att fler klienter söker sig till honom med alltför hög stress och prestationskrav kopplade till löpningen.
– Traillöpning har blivit så populärt idag, men det är en väldigt ung bransch om man kikar på den breda massan som idag håller på. Många vill springa så otroligt mycket och långt, men för bara något år sedan var de nybörjare inom löpning. Det finns så mycket onödigt fokus på saker kring löpningen som gör den kravfylld och komplicerad. Det är mycket yta med träningstimmar, kilometer, tider eller ”likes”.

Med sin föreläsning vill Markus och Anders istället lyfta fram det enkla och prestationslösa med löpning. Få folk att förstå och reflektera över skillnaden mellan normalt och naturligt.
– Om man känner en djup kärlek för något är det också lätt att det blir för mycket av det. Vi vill få folk att bli sin egen tränare. Det är normalt att sitta på en stol i 12h /dag men är det naturligt?, säger Anders.

– Både jag och Anders använder kroppen som ett redskap för att komma åt det som är viktigt på riktigt. Jag tänker att vi människor ofta har dom flesta svaren på det vi ”funderar” på men det kan i bland bli väldigt många skal ner till kärnan. Tjocka sulade skor, Netflix saker som hindrar oss från att känna. Vi vill inte göra människor hårdhudade (möjligtvis på fotsulan) utan mer nakna och mottagliga. Att människor skall bli dom dom är tänkta att vara, förklarar Markus.

Och sedan det här med att stubba?
– En kollegas fru sa till mig att hon ”gjort en Torgeby”. Med mycket stress i vardagen släppte hon taget för en stund, gick ut i skogen och satte sig på en stubbe. Så jäkla bra alltså! Fler borde stubba mer och oftare. Det är i naturen vi hämtar vår kraft, avslutar Markus.

Anmälan föreläsning

Swisha 300 kr per person, märkt med namn och Trailfest till 123 575 28 52 alternativt betala med kort här.

Middag

Passa på att äta middag i Vålådalen före föreläsningen. Bord bokar du senast dagen före på 0647-353 00 eller via epost: [email protected].